Lp Such Nuch Korad
Elliegårdens Dajm

ELLIEGÅRDENS
KENNEL

HISTORIA

1984 registrerades namnet ELLIEGÅRDENS, men redan 1982 föddes den första kullen. På den tiden var det Ulla och Torbjörn Lundström, Lövånger, som stod som ägare till kenneln. När deras fjärde kull föddes 1987 köpte jag min första hovawart Dajm, som ni kan se här ovan. Det kom att bli deras sista kull. När jag 1992 tog en parningsvalp efter Dajm, min blivande stamtik Vitterklippens Elektra, frågade Ulla om jag ville överta namnet ELLIEGÅRDENS av dem eftersom de beslutat att lägga hunduppfödningen på hyllan. De visste att mitt mål var, att om Elektra blev bra, använda henne i avel. Att överta ett redan inarbetat kennelnamn var ett fint tillfälle för mig. 1994 föddes den första kullen i min regi.
2009 kom Japansk spets in i våra liv. Den första kullen föddes 2012. De två raserna kompletterar varandra bra och flera av mina valpköpare har valt att ha båda raserna.

VILKA ÄR VI

Jag heter Bodil Åslund Röst och bor i en by som heter Lillhärdal. Den ligger i Härliga Härjedalen, 3 mil från centralorten Sveg.
Familjen består förutom mig av barnen Simon f.92 (numera utflugen), Samuel f.98 och min man Johnny. Vi bor på en gård som heter Grims. Sommarhalvåret tillbringar vi på vårt sommarställe i Mållångstuga, Hälsingland. Förutom familjens hovawarts så har vi även Japansk spets. Simon har en Australisk terrier, men den har flyttat till mina föräldrar. Vi har även hästar ( New Forest) samt får (Helsingefår), höns (Bjurholmshöns) och ankor (Blekingeanka) som vi har anslutna till genbank och arbetar med bevarande av raserna.

Jag har i hela mitt liv varit intresserad av hundar och har pysslat med morfars och mostrarnas hundar eftersom jag som barn aldrig fick ha hund.
När jag senare flyttade hemifrån efter studier,  några års vistelse i Stockholm och en längre resa, så var det stora målet att skaffa hund, vilket jag då gjorde 1987.
Jag ställde ut och jobbade med min hund så det föll sig naturligt att utbilda sig till instruktör i hundtjänst. Sedan har det blivit diverse utbildningar. Mentalfigurant A, testledarutbildning,  bevakningsinstruktörsutbildning, tävlingsledare, ringsekreterare m.m. Jag har arbetat aktivt i Svenska Hovawartklubben såsom medredaktör i rastidningen och jag har även arbetat i klubbens hälsokommitté under många år. Från 2006 och 4 år framåt satt jag som ordförande i rasklubben.
Jag har även sedan jag skaffade min första hund, jobbat aktivt i min lokala brukshundklubb. Jag har innehaft en rad olika poster såsom ordförande, sekreterare samt aktiv i olika kommittéer. Jag sitter fortfarande kvar i mentalkommittén samt är frivilligansvarig.

MÅLSÄTTNING

Jag jobbar aktivt med mina hundar, främst inom patrullhund (bevakning), spår och lydnad. På vinterhalvåret blir det mycket drag i form av skidåkning men även spark med breda medar att åka i terrängen med. Med tanke på val av ras så är det en nödvändighet med aktivitet och arbete. Jag vill gärna veta vad som finns i mina avelsdjur. Jag ser det som en självklarhet att jag som uppfödare arbetar aktivt med mina hundar.
Jag är även mycket road av utställningar, mentaltester- för att inte säga det mesta som rör hundar.
Det är min övertygelse att det går att förena friska, arbetsvilliga hovawarts med en sund exteriör.
Varje kull följs noggrant upp i form av mentalbeskrivningar, mentaltester, röntgen av höftleder och armbågar.
Detsamma gäller för Japansk spets. Trots att det "bara" är en sällskapshund, så är mentaliteten viktig. Därför försöker vi genomföra BPH (Beteende och Personlighertsbeskrivning Hund) Patellaundersökning och ögonlysning genomför vi också i stor utsträckning.
Jag sätter stort värde på att hålla en god kontakt med mina valpköpare. Ingen ska känna att jag inte har tid.
En årlig tradition är ELLIEGÅRDSLÄGRET. Det brukar går av stapeln i början eller mitten av augusti och då tränar vi bruks och lydnad för duktiga instruktörer.

VI HOPPAS ATT VARJE HUND SOM LÄMNAR OSS FÖR ETT NYTT HEM
SKA VARA DEN BRUKSHUND SOM HOVAWARTEN VERKLIGEN ÄR.